Jestliže máte zájem změnit své stravovací zvyklosti a posunout se kupředu směrem k upevnění zdraví, můžete vyzkoušet drobné fazolky adzuki. Jsou oblíbenou pochoutkou v Asii, zejména v Japonsku a v Číně, a v Evropě si již také našly místo na stolech mnoha strávníků.
Dlouhodobě skladovatelná potravina
Luštěniny jsou obecně surovinou, kterou lze bez problémů skladovat v domácnosti dlouhé měsíce. Vůbec nic se nestane, jestliže si pořídíte větší zásobu a nakoupíte je např. s množstevní slevou. Můžete pak po nich sáhnout, kdykoli vás napadne, a pustit se do jejich zpracování v létě i v zimě. Pochopitelně musíte dodržet přijatelné podmínky při uskladnění – nižší vlhkost vzduchu a pokud možno mimo dosah denního světla. Můžete je uchovávat v plastových nádobách, nebo dokonce v uzavíratelných zip sáčcích.
Vařte je v tlakovém hrnci
Luštěniny jsou pro mnohé z nás zdrojem problémů, protože nadýmají, dlouho se vaří, a jejich příprava není vůbec snadná. Ve skutečnosti to však problematické nemusí být vůbec, stačí znát to správné „know-how“.
Namáčejte je přes noc do studené vody, ráno vodu slijte a vařte je v čisté vodě s majoránkou, saturejkou nebo bazalkou v tlakovém hrnci. Na obyčejný hrnec zapomeňte, tím by se vaření protáhlo na desítky minut, někdy až na dvě hodiny. V tlakovém hrnci je máte měkké za 20 minut, a to se po „natlakování“ může zmírnit plamen na nejmenší minimum. Vařte je bez soli a sůl přidávejte až po uvaření, jinak ztvrdnou.
Nechte je naklíčit
Stravitelnost a využitelnost živin lze také zvýšit klíčením. Tím se v zrnu aktivují živé enzymy, rozkládají se bílkoviny a cukry a vzrůstá i množství vitamínu C, který je zvláště v zimě velmi důležitou látkou pro podporu imunitního systému. S naklíčeními fazolkami adzuki tak můžete udělat krok správným směrem ke zlepšení trávení, ke snížení nemocnosti včetně nachlazení, ke zdravému hubnutí a k prevenci před vznikem civilizačních nemocí.