Zorientovat se v rozmanitém světě kávy může být zpočátku těžké. Pojďme si tedy udělat rychlý přehled toho, co se v něm vlastně skrývá. Při návštěvě kavárny je dobré začít tím, že si budeme pod italskými názvy umět představit konkrétní nápoje. Ušetříme si tak mnohdy trapné momenty při dohadování se s číšníkem či rozčarování nad výsledkem objednávky.
Na začátku každého nápojového lístku v oddílu kávy narazíte určitě na espresso. Je to nápoj o objemu okolo 30 ml s krémovou hladinou. Chceme-li silnější a větší, stačí si objednat espresso doppio. V překladu to znamená dvě dávky, takže dostanete dvakrát více vody i kávy do jednoho šálku. Při požadavku menšího objemu si nejspíš budeme chtít dát ristretto, které má pouze okolo 20 ml, nicméně se jedná o silnější chuť. Máte-li raději „vodovější” kávu, zkuste espresso lungo. Množství kávy je stejné jako u espressa, ale celkově je to nápoj dvojnásobný, o objemu 60 až 120 ml. Pokud si rádi přidáte trošku mléka, zkuste espresso macchiato s kapkou mléčné pěny. A když si potrpíte hlavně na mléko, je tu samozřejmě cappuccino a nakonec také často vyhledávané cafè latte.
Podle způsobu přípravy kávy rozlišujeme výše zmíněné espresso, tureckou kávu (turka) a filtrovanou kávu. Každý způsob má svá specifika a nelze tvrdit, že jeden lepší nebo horší než ostatní. Co když si chceme (nebo musíme) dát bezkofeinovou variantu? I v tomto případě máme na výběr ze všech dostupných možností, protože příprava je stále stejná. Není ani nutné jít přímo do kavárny, pokud si obstaráte bezkofeionové kapsle, můžete si kávu v klidu připravit doma a vychutnat si ji třeba u oblíbené knihy či filmu. Cenově se tato varianta sice pohybuje výše, než klasická, nicméně pokud máte volit mezi tím, že si za kávu trošku připlatíte, nebo si ji nedáte vůbec, je to asi jasné.